今個星期煲 — 三雪湯

三 雪 湯

三 雪 即 是 雪 蛤 膏 、 雪 梨 和 雪 耳 , 湯 清 淡 但 含 高 蛋 白 質 又 滋 潤 。

是 冬 天 飲 是 最 好 不 過。

材 料

雪 蛤 、 雪耳 、 雪 梨 、 鮮 百 合 、百 合(這 個 是 幹 的) 、 無 花 果、、 薑 (用 作 雪 蛤 飛 水 用 )、蜜 棗。

做 法

1.  雪 蛤 膏 浸 過 夜 , 清 走 黑 色 筋 膜 ( 花 費 時 間  約 2 小 時 ), 煲 一 煲 水 加   薑 , 放 入 雪 蛤 膏 水 後 撈 起 。

2. 雪 梨 刨 絲( 這 個 是 我 煲 湯 的  習 慣); 無 花 果 洗 淨 後 開 半 ; 雪 耳 浸 軟 剪 去 硬 椗 ; 鮮 百 合 搣 開 洗 淨 , 剪 去黑 色 污 物 備 用 ,百 合 浸 軟。
3. 
大 火 煲 水 後, 加 無 花 果 、  蜜 棗 、 雪 耳 , 再 用 大 火 煲 滾 後 下 雪 梨 , 再 滾 起 後 收 慢 火 煲 個 半 鐘 , 然 後 加 雪 蛤 膏 和 鮮 百 合 , 轉 中 慢 火煲

貼 士

雪 蛤 膏 是 雌 性 林 蛙 的 卵 巢 , 含 高 蛋 白質 很 養 顏 , 但 患 感 冒 不 宜 食 。

This entry was posted in 未分類. Bookmark the permalink.

1 則回應給 今個星期煲 — 三雪湯

  1. jerry 說:

    個 湯 膠 質 好 重,對 皮 膚 好 好~~不 過 最 的 無 落 鹽 , 雪 蛤 落 鹽 好 D 味 道 好 怪 ,最 後 改 左 落 冰 糖 少 少 地 就 好 好 啦,但 個 感 覺 一 D 都 唔 似 是 糖 水 。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s